Verjetno ste že slišali, da kožo negujemo glede na tip kože katerega imamo, saj ima vsak tip različne potrebe, na katere se pri negi bolj osredotočamo. Torej, obstajajo osnovni 4 tipi kože: NORMALNA, SUHA, MEŠANA in MASTNA.
Tem tipom se pridružujejo še stanja občutljive, pordele ali rdečične kože (kuperoza in rozaceja), tudi stanje suhe povrhnjice (ki je zelo pogost pojav in ga ima zelo veliko ljudi) in nečistoč (ogrci, mozolji, akne). Vsa ta stanja pa se na obrazu lahko hkratno pojavljajo ne glede na vaš tip kože. Nič čudnega, da je tip kože včasih res težko določit in zadet s pravilno nego. Pri tem vam želimo pomagati, zato bomo v nadaljevanju orisali različne tipe kože in stanja kože. Na koncu morda zaradi tega spremenite ali dodate kakšen izdelek v svoji negovalni rutini kože na obrazu ali pa samo potrdite, da to kar delate, delate prav!

Nega mešanega tipa kože

Gre za najbolj pogost tip kože na obrazu, pri katerem opazimo sijočo T-cono (čelo, nos, brada), ki je bolj mastna in z razširjenimi porami kot drugje, okoli oči in spodnjega dela obraza pa se lahko pojavlja dokaj izušen predel. Na tem predelu je opazen puh in na otip malenkost bolj groba povrhnjica. Na T-coni je zaradi sebuma pogost pojav nečistoč v obliki ogrcev, mozoljev in/ali aken.

  1. Pri osnovni negi je za bolj zdravo in lepšo kožo nujno temeljito čiščenje obraza, zjutraj in zvečer. Priporočamo, da imajo čistilni geli dodane vlažilne sestavine in/ali kisline. Mešana koža zahteva dodatno nego, saj imamo tako rekoč dva različna tipa na enem obrazu, zato je včasih potrebno istočasno uporabljati različne izdelke na različnih predelih. Smiselno je uporabljati tudi kakšno glineno masko na T-coni in, nasprotno, bogato nego ponuditi suhim predelom.
    Priporočeni izdelki: pelle pura čistilni gel, collagen supreme, gel milovca, glinena zelena maska
  1. Mešano kožo je potrebno dobro vlažiti, tudi globinsko. Takšne rezultate dosegajo potenciranimi serumi, še posebno opazno na suhih predelih mešane kože. Ključnega pomena so sestavine kot so: hialuronska kislina, ceramidi, glicerin, sok rdečega grozdja, kolagen, aloe vera, moringa, bambusova voda…
    Priporočeni izdelki:  serum ialuron, serum linfa di vite, straordinaria serum
  1. Sledi vlažilna in lahka krema, saj vse bolj bogate in hranljive kreme dodatno zmastijo kožo na T-coni, kar privede do povečanega mašenja por in v še bolj mastno kožo. Smiselna je tudi vpeljava BHA in AHA kislin v nočno negovanje kože, priporočamo salicilno ali glikolno kislino.
    Priporočeni izdelki: aquattiva za mešano kožo, linfa di vite krema, pelle pura krema, glikolna nočna krema

Pridružena stanja

Prav tako je tudi mešana koža lahko skozi različna življenjska obdobja podvržena prav vsem pridruženim stanjem kože, ki smo jih že omenjali. Najsi gre za nečistoče, rdečico ali suho povrhnjico, sledi nasvetom, ki smo jih predlagali za SOS reševanje posameznih pridruženih kožnih stanj.

Predlog: nobenega izvajanja grobih mehanskih pilingov, raje izberite 1x tedensko salicilno kislino (BHA), ki nežno lušči odmrlo kožo, odstranite vse agresivne in dražeče izdelke z alkoholi, krepite kožo z antioksidanti in ne pozabite na zaščitni faktor, tudi pozimi!

Priporočeni izdelki: pelle pura sos stik, olje čilenske vrtnice, serum linfa di vite, spf50