Verjetno ste že slišali, da kožo negujemo glede na tip kože katerega imamo, saj ima vsak tip različne potrebe, na katere se pri negi bolj osredotočamo. Torej, obstajajo osnovni 4 tipi kože: NORMALNA, SUHA, MEŠANA in MASTNA.
Tem tipom se pridružujejo še stanja občutljive, pordele ali rdečične kože (kuperoza in rozaceja), tudi stanje suhe povrhnjice (ki je zelo pogost pojav in ga ima zelo veliko ljudi) in nečistoč (ogrci, mozolji, akne). Vsa ta stanja pa se na obrazu lahko hkratno pojavljajo ne glede na vaš tip kože. Nič čudnega, da je tip kože včasih res težko določit in zadet s pravilno nego. Pri tem vam želimo pomagati, zato bomo v nadaljevanju orisali različne tipe kože in stanja kože. Na koncu morda zaradi tega spremenite ali dodate kakšen izdelek v svoji negovalni rutini kože na obrazu ali pa samo potrdite, da to kar delate, delate prav!

Nega mastnega tipa kože

Nega mastne kože je težka, saj je veliko izdelkov, ki kljub obljubljenemu zmanjšanju sijaja in maščobe, stanje hitro poslabšajo, še več, kožo dražijo in jo prisiljo k dodatni zaščiti – tvorbi še več maščobe. Čeprav so v največji meri za mastno kožo odgovorni moški hormoni androgeni, ki omogočajo izdatno proizvajanje maščobe, kar vodi v velike pore ali celo ogrce/mozolje, lahko uporabimo nekaj korakov, kako na nežen način zmanjšamo proizvodnjo maščobe in kako ukrepamo v primeru nečistoč.
Pri mastni koži se nam po umivanju obraza v že nekaj urah obraz začne svetiti, na dotik je koža mastna, če uporabljamo ličila, le ta čez dan izginejo z obraza, zelo pogosti so mozolji, ogrci in/ali odprte pore na čelu, nosu, licih in bradi – najbolj mastnih področjih.

  1. Za osnovno nego priporočamo temeljito in redno čiščenje kože, zjutraj in zvečer, vendar bodite pozorni, da vaši izdelki ne vsebujejo dražečih sestavin – alkohola, eteričnih olj, agresivnih sulfatov, silikonov ali močnih koncentracij kislin. Čeprav morda te sestavine pozitivno delujejo na kratki rok, vam na dolgi rok v bistvu izsušujejo kožo, koža se namreč zaščiti pred izgubo vlage z še večjo proizvodnjo maščobe iiiin… vrtimo se v začaranem krogu. Svetujemo tudi redno menjavo posteljnine vzglavnika (tu se nahajajo idealni pogoji za nastanek nečistoč) in čim manj dotikanja obraza.
    Priporočeni izdelki: aloe vera čistilni gel, milovec, collagene čistilni gel, argan čistilni gel
  1. Po čiščenju poskrbi za globinsko vlago. Ja, mastno kožo moramo vlažiti, saj se bo serum ob zadostni vlagi korenito zmanjšal. Ljudje imamo napačno predpostavko, da mastne kože ne rabimo negovati s serumi in kremami, kar ne drži. Koža po uporabi zelo vlažilnih komponent ne bo bolj mastna, ne skrbi, a nikakor ne uporabi gostih, emolientnih sestavin. Po čiščenju naj sledi tonik (brez alkohola) in serum, ki vsebuje dobre vlažilce – torej hialuronska kislina, aloe vera, grozdni sok, kolagen.
    Priporočeni izdelki: oves tonik, serum ialuron, straordinaria serum, linfa krema, collagen krema za mešano kožo
  1. Na koncu sledi krema, tudi krema naj ima vlažilne in neagresivne sestavine, lahko se poslužujete krem z BHA kislino – salicilno, saj vpliva na normalizacijo proizvodnje maščobe, čisti pore in pomaga pri madežih po mozoljih.
    Priporočeni izdelki: pelle pura krema, sos stick

V primeru kisline, nujno uporabi lahko kremo z zaščitnim faktorjem. Skozi leta se je trg sončnih krem prilagodil tudi mastnokožkam, zato poiščite lahke fluidne in gelaste konstistence, ki vam bodo nudile udobnost čez dan, a vam hkrati rahlo zmatirale kožo.

Priporočeni izdelki: aloe vera spf